w trakcie tworzenia

Menu

7.01.2014

Makaron kolanka z warzywami strączkowymi

Bardzo smaczne, i zdrowe danie makaronowe z mieszanką warzyw strączkowych ,
  podane w formie  gęstej zupy.
 Bogactwo smaków i wartości odżywczych to główna zaleta tej potrawy, która doskonale
 smakuje w chłodne zimowe dni.
Składniki: / 4 porcje/
  • 200 g makaronu kolanka
  • 300 g dowolnej mieszanki  warzyw strączkowych z przewagą fasoli:/ np. fasola  biała, czerwona, adzuki, oczko, mungo,  soczewica  zielona , groch  zielony i żółty połówki/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchew
  • kakawałek selera naciowego
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki  czerwonej papryki w proszku 
  • mały kawałeczek  ostrej papryczki
  • kilka plasterków suszonych pomidorów
  • starty parmezan do posypania
  • kilka zielonych listków do dekoracji/bazylia, majeranek lub rozmaryn/
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach
  • świeżo zmielony pieprz/ do smaku
  • sól /do smaku
Wykonanie:

-Warzywa strączkowe  namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc.
-Odlać wodę z moczenia, zalać świeżą , zimną wodą i ugotować do miękkości.
-Seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce.
-Cebulę posiekać i zeszklić  na łyżce oliwy .

-Dodać czosnek,  pokrojone warzywa, liść laurowy / na koniec wyjąć/. 
-Warzywa krótko podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy,  pomidory suszone,mały kawałeczek posiekanej papryczki,  wymieszać  i połączyć z ugotowanymi warzywami strączkowymi.
-Połączyć z bulionem warzywnym.
-Makaron ugotować  al dente, odsedzić i dodać do warzyw.
-Konsystencja dania powinna być podobna do bardzo gęstej zawiesistej zupy /jeśli bulionu jest zbyt mało należy go uzupełnić/.
-Warzywa wraz z makaronem  gotować jeszcze 2-3 minuty / do połaczenia się smaków/.
-Dodać pozostałą oliwę , przyprawy, wymieszać i  doprawić do smaku. 
-Warzywa z makaronem podawać w miseczkach posypane parmezanem i ozdobione świeżymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz