w trakcie tworzenia

Menu

9.01.2014

Risotto marchewkowe z pomarańczą

Pyszne, aksamitne  risotto pachnące dojrzałą  pomarańczą , to moja kolejna propozycja 
 na  lekki , szybki i prosty obiadek.

 Kremowy ryż o cytrusowym aromacie  w połączeniu ze słodką  marchewką i pomarańczowym 
sokiem  , udekorowany skórką i łodyżką świeżego kopru włoskiego , to danie przyjemne  podniebienia ,  a także dla oka........... .

Składniki: /4  porcje/
  • 350 g ryżu Carnaroli
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • ok.700 ml bulionu warzywnego
  • 30 g  startego parmezanu/lub innego sera/
  • pieprz  /do smaku
  • sól /do smaku
oraz  do dekoracji :
cząstki pomarańczy
zielony koperek/łodyżka kopru włoskiego/

Wykonanie:

-Przygotować bulion, który powinien być  gorący w trakcie gotowania risotto.
-Pomarańczę wyszorować i sparzyć gorącą wodą.
-Wycisnąć sok, a  skórkę pokroić w cienkie paseczki /usunąć biały miąższ/
-Skórkę zagotować w niewielkiej ilości wody i pozostawić w niej kilka minut.
-Marchew obrać  i zetrzeć na tarce  o grubych oczkach.
-Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle/ użyć połowę/.
-Dodać marchew i chwilę poddusić.
-Wsypać  ryż i smażyć razem kilka minut.
-Wlać wino i mieszając gotować do odparowania alkoholu.
-Kontynuować gotowanie dolewając partiami  gorący bulion w miarę odparowywania płynu.
-Bulion powinien pokrywać powierzchnię ryżu.
-Risotto gotować do momentu, aż ryż  będzie wystarczająco  miękki /al dente/. 
-Konsystencję risotto należy regulować bulionem.
-Pod koniec gotowania dodać sok pomarańczowy, skórkę/ do smaku/ , resztę masła  , starty ser  i energicznie wymieszać.
-Gorące risotto przełożyć na talerze, udekorować pozostałą skórką , cząstkami świeżej pomarańczy i łodyżką świezego  koperku.

*risotto można dodatkowo wzbogacić odrobiną serka mascarpone.


4 komentarze: