w trakcie tworzenia

Menu

21.02.2014

Pierś z kurczaka w delikatnym sosie curry

Pierś z kurczaka  w aromatycznym, delikatnym i kremowym sosie śmietankowym  z dodatkiem  przyprawy curry i chrupiącego zielonego pieprzu.
Dodatek  ryżu i sałatki ze świeżego szpinaku stanowią  doskonałe wykończenie  tego prostego, pysznego  dania obiadowego.

Składniki / 2 porcji/


  • 2 plastry mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy /typu jarzynka/
  • 3 łyżki gęstej śmietany/12 lub 18%/
  • 0,25 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka  pieprzu ziarnistego/ zielony z  zalewy/
  • 150 g ryżu / basmati z dzikim/


  • Wykonanie:

    -Umyte , osuszone mięso lekko rozbić,posypać  przyprawą , mieszanką curry i mąką.
    -Rozgrzać oliwę ,wrzucić czosnek,  następnie  podsmażyć mięso z obu stron na rumiano
    /czosnek usunąć/.
    -Podlać bulionem i dusić kilka minut obracając mięso od czasu do czasu.
    -Wrzucić ziarenka pieprzu.

    -Kiedy mięso będzie wystarczająco miękkie wlać śmietanę , wymieszać z sosem.
    -Dodać jeszcze  szczyptę curry, doprawić do smaku, zdjąc z ognia.
    -Ryż ugotować na sypko.
    - Przełożyć  go do natłuszczonych , jednorazowych pojemniczków i lekko docisnąć z wierzchu, a  po chwili przełożyć na talerz.
    - Nałożyć porcję mięsa i polać sosem

    -Podawać z sałatką szpinakową z dodatkiem suszonych pomidorów, plasterków świeżego ogórka , skropioną octem i oliwą i posypaną mixem dowolnych prażonych orzeszków.

    3 komentarze: