w trakcie tworzenia

Menu

9.03.2014

Trufelki czekoladowo - kokosowe

Pyszne czekoladowo-kokosowe  kuleczki  na każdą okazję.
Niewiele składników, niewiele trudu , a pyszności co nie miara............trudno sie od nich oderwać. Dowolne dodatki, smak , wielkość i pewność , że zawsze sie udadzą......
Składniki:
  • 125 g  herbatników o smaku kakaowym
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki kremu czekoladowego /nutella/
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • oraz: kakao,krokant orzechowy, posypka cukrowa lub wórki kokosowe
Wykonanie:
-Biszkopty pokruszyć
-Śmietankę podgrzać/nie gotować/ ,dodać kawałeczki czekolady. Starannie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
-Do miseczki przesypać pokruszone herbatniki, nutellę, masę czekoladowo-śmietankową  i  kokos.
 -Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
-Masę wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
-Z delikatnie stężonej masy formować kulki wielkości orzecha i obtaczać w kakao, krokancie orzechowym lub posypce cukrowej. Trufelki mozna obtoczyć w wiórkach kokosowych.
-Gotowe trufelki umieścić w pojemniczku i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



6 komentarzy:

  1. ale kusisz słodkościami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne:) zjadłabym jedną:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja na pewno bym nie chciała się od nich odrywać:)
    wyglądają perfekcyjnie:)
    pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń
  4. trufle jak kupne idealne na prezent dla bliskej osoby. zapraszam na mojego bloga: leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladają przepysznie, z pewnością lepsze niż kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie na facebooku Bakalland. Za fajny przepis na orzechowe ciasto można wygrać bakalie i akcesoria kuchenne :)

    OdpowiedzUsuń