w trakcie tworzenia

Menu

25.06.2014

Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i truskawkami

Ryżowa zapiekanka z owocami............deser,  podwieczorek danie obiadowe.....jak kto woli....

To danie które pamiętam od dziecka i do którego często  powracam ...../i chyba nie tylko ja/
Danie niezwykle proste i smaczne, podawane na deser lub obiad, na ciepło lub zimno.
  Najczęściej ryż  zapieka się z jabłkami posypanymi pachnącym cynamonem  ,
czasem z wanilią, rodzynkami  i słodką bezą...........niekiedy podawany z bitą śmietaną.
 Moja zapiekanka jest tym razem bardzo uproszczona, a oprócz tradycyjnego jabłka 
 dodałam do niej kilka truskawek.
 Ponadto biały ryż zastąpiłam brązowym.
 Składniki :/ 2 porcje/
  • 150 g ryżu brązowego /krótkoziarnisty/
  • 200g truskawek
  •  1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • kilka kropli  esencji waniliowej/lub cukier waniliowy -do smaku/
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Ugotować ryż w/g  przepisu na opakowaniu /ryż brązowy należy gotować nieco dłużej niż biały/.
-Lekko przestudzony wymieszać z cukrem i esencją waniliową.
-Obrane jabłka pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. 
-Truskawki obrać z szypułek.
-Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
-Ryż  delikatnie wymieszać z jabłkami i truskawkami.
-Przełożyć do foremki,  przykryć  pokrywką lub folią aluminiową .
-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok.30 minut
-Gotowy ryż można posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. wspaniały, lekki, letni obiadek:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to już wiem co będę gotować ;)
    Och jak ja lubię do Ciebie zaglądać.
    p.s. ja właśnie odkryłam najprostszy przepis na beszamel :), bo dzisiaj zapiekanka z tortellini ze szpinakiem z Twojego przepisu rzecz jasna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie ,że możesz tu znależć coś dla siebie.................

      Usuń