w trakcie tworzenia

Menu

24.08.2014

Naleśniki z serkiem waniliowym i brzoskwiniami


Zwyczajne naleśniki ..............dziś nadziewane serkiem waniliowym i brzoskwiniami.

Naleśniki to niezwykle popularne danie i świetny pomysł na posiłek  główny
  lub deser, a nawet  śniadanie.
Przepis na ciasto naleśnikowe jest niezwykle prosty i można  go modyfikować na wiele sposobów/
  Dzięki dowolnej kompozycji składników możemy uzyskać bogactwo różnorodnych , smakowitych naleśników.
ciasto:
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralne
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 4 brzoskwinie
  • 1 łyżka  cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki  cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • serek homogenizowany waniliow/ok.200 g/
  • sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:-Mąkę wsypać do wysokiego naczynia.
-Dodać jajka, mleko, stopione, schłodzone masło i sol. 
-Miksując robotem  lub mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę ,aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
-Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na  ok. 20 min
-Smażyć z obu  stron  na patelni  nasmarowanej delikatnie tłuszczem.
-Mąkę pszenną można zastąpić razową i otrzymamy w ten sposób ciemniejsze ,zdrowsze naleśniki razowe.

-Upiec naleśniki z całej porcji ciasta.
-Owoce obrać  i pokroić na małe kawałki. 
-W rondelku zagotować 0,5 szklanki wody, dodać cukier, cukier wanilinowy.
 -Do gorącego syropu dodać ( energicznie mieszając ) mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
-Gotować do zgęstnienia. 
-Dodać pokrojone owoce , sok z cytryny , dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty
-Naleśniki posmarować serkiem, nałożyć kawałki przygotowanych owoców, rozsmarować i złożyć w chusteczkę.
Naleśniki takie można podawać na zimno lub podsmażyć na maśle i posypać cukrem pudrem









Można  dodatkowo ozdobić kleksikami serka i owoców  oraz śwoeżymi listkami mięty lyb melisy.
Możliwości podawania naleśników jest wiele i wybieramy wariant, który najbardziej lubimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz