w trakcie tworzenia

Menu

30.08.2014

Tarta z ciasta francuskiego i grillowanych warzyw

Aromatyczne , grillowane warzywa i chrupiące, rozpływające się w ustach ciasto francuskie.

Niewiele składników, prosty sposób przygotowania potrawy i niesamowity smakowy oraz 
wizualny rezultat. Do przyrządzenia tej tarty można użyć dowolnych , ulubionych warzyw,
 które nadają się do grillowania. Dużą rolę odgrywa  tu również rodzaj użytego sera,
który powinien być przeznaczony do zapiekania. Dowolna kompozycja mieszanki ziołowej 
pozwala na uzyskanie ulubionego smaku i aromatu  tarty.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100-150 g żółtego sera
  • 150-200  g  gęstego sosu pomidorowego
  • ulubiona przyprawa  ziołowa lub suszone zioła prowansalskie  / do smaku /
  • sól  /do smaku

Wykonanie:
Warzywa umyć.
Papryki pokroić  w ćwiartki, bakłażan i cukinię w plastry.
Warzywa posmarować oliwą i grillować na patelni z obu stron.
Doprawić do smaku i pozostawić do przestygnięcia.
Schłodzone ciasto francuskie wyłożyć do foremki / dno i boki/.
Nakłuć widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem.
Przestudzone warzywa dowolnie ułożyć na cieście.
Polać sosem pomidorowym i posypać startym serem.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C i piec ok. 20-25 min.
Upieczoną tartę przestudzić i pokroić.
Doskonale smakuje również na zimno.



1 komentarz: