w trakcie tworzenia

Menu

18.08.2014

Tarta z warzywami na cieście francuskim


Pyszna , kolorowa  i niezwykle łatwa do przygotowania tarta warzywna 
 na  gotowym cieście francuskim. 
Zdrowe  warzywa, mniej zdrowe , gotowe ciasto francuskie  i  tłuściutki żółty ser , to składniki mojej  ulubionej tarty , którą  od czasu do czasu  pieszczę moje podniebienie ........
Niezwykły zapach i kolorystyka sprawiają, że nie potrafię się jej  przeć.
Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 malutkie cukinie 
  • ok. 0,5 szklanki  zielonego groszku  / mrożony /
  • 150 g dyni
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łyżeczki przyprawy warzywnej
  • kilka pomidorków  koktajlowych
  • 250 g sera żółtego /łatwotopliwy/
  • 1/4 łyżeczki oregano/ suszone/
  • białko do posmarowania ciasta
 świeże listki oregano do dekoracji
Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć.
-Cukinię, dynie, paprykę pokroić w kostkę.
-Wszystkie  warzywa / bez pomidorów / ugotować al dente w niewielkiej ilości wody przyprawionej do smaku przyprawą warzywną.
-Przecedzić, odsączyć i przestudzić.
-Foremką do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia ,a następnie wypełnić ciastem
 francuskim / ciasto powinno wystawać poza brzegi foremki nawet kilka centymetrów/.
-Spód ciasta posmarować białkiem.
-Warzywa wymieszać z połową sera pokrojonego w kostkę.
-Całość wyłożyć na przygotowane ciasto.
-Na wierzchu ułożyć pomidorki,  pozostały ser i posypać oregano..
-Brzegi ciasta nałożyć do środka, a wierzch posmarować białkiem. 
-Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C przez 25 minut.
Podawać lekko przestudzoną.

Tarta smakuje wyśmienicie również na zimno.


5 komentarzy:

  1. Wow. Wygląda rewelacyjnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie jej smak...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa tarta,super składniki i piękne kolory królują ;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis nie kompletny .... na zdjęciach widać że jest jeszcze jakaś masa .. jajeczna? białkowo serowa? niestety po zrobieniu ewidentnie sucha jak pieprz i warzywa "latają" pomimo sera...

    OdpowiedzUsuń