w trakcie tworzenia

Menu

12.09.2014

Cynamonowe ciasto grysikowe ze śliwkami

Grysikowe ciasto o delikatnym cynamonowym aromacie  z  zatopionymi  w nim śliwkami , 
to fajny pomysł na  przygotowanie ciasta z owocami.... bez mąki .

Delikatne ciasto po całkowitym przestudzeniu bardzo ładnie się kroi, ma fajną konsystencję i jest trochę inne. Czy  zdarzyło się komuś otworzyć  trakcie pieczenia pusty   pojemnik  na mąkę ?
 ...bo mnie tak. Jeśli pod ręką  znajduję się kaszka manna , to śmiało można ją użyć.

Składniki:
  • 120 g masła
  • 300 g kaszki manny/  semolino/
  • 2 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • kilka łyżek miodu do dekoracji
  • 500-600 g śliwek
Wykonanie:
Przygotować składniki na ciasto/ powinny mieć temperaturę pokojową/
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i jeszcze raz przekroić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę /użyłam miksera/.
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Kaszkę wymieszać  z proszkiem i sodą, dodać szczyptę soli,  cynamon i imbir .
Dodawać stopniowo do utartej masy na przemian z jogurtem.
Wymieszane składniki przełożyć do natłuszczonej foremki.
Wyrównać wierzch ciasta, a następnie pokryć śliwkami.
Można  dodatkowo posypać cynamonem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.35 minut w temperaturze 180 st.C.
Upieczone ciasto wyjąc  z piekarnika, przestudzić.
Wyjąć z foremki , polać miodem i pokroić.


2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, muszę spróbować, nigdy bym na to nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne jest, kolor ma zachwycająco-kuszący :)

    OdpowiedzUsuń