w trakcie tworzenia

Menu

21.09.2014

Makaron gryczany z warzywami

Zdrowe , pożywne i bardzo smaczne danie makaronowe  z warzywami.


Muszę przyznać, że makaron gryczany krajanka  należy do moich faworytów wśród  jakże bogatej rodziny włoskich makaronów. Lubię jego smak , delikatną konsystencję ciasta i mam to szczęście, że  mam go na co dziń  w zasiegu.



Składniki:  /2 porcje/
  • 160 g makaronu gryczanego /krajanka/
  • 150 g fasolki  szparagowej
  • 2 ziemniaki
  • 150 g pomidorów
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek ostrej papryczki 
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku /
  • świeży tymianek

Wykonanie:

Cebulę i ziemniaki obrać, pomidorki sparzyć i zdjąć z nich skórkę.
Fasolkę umyć, odciąć końce i podgotować krótko /al dente/ w osolonej wodzie.
Podgotowaną  fasolę pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Ziemniaki pokroić w paski,  cebule posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i mały kawałek papryczki.
Wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć.
Dodać ziemniaki , chwile podsmażyć i podlać  niewielka ilością  wody /lub bulionu/.
Doprawić do smaku solą,  posypać  odrobiną tymianku i dusić do miękkości ziemniaków.
Dodać  fasolkę, pokrojone  w kostkę pomidory, wymieszać i smażyć jeszcze  2-3 minuty.
W międzyczasie ugotować makaron.
Przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami.
Wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze.
Danie udekorować świeżymi listkami tymianku.




2 komentarze: