w trakcie tworzenia

Menu

19.09.2014

Muffinki z musli z dodatkiem płatków kukurydzianych

Niezwykle prosty przepis na   pyszne  muffinki z dodatkiem musli
 i płatków kukurydzianych. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.
Ciasto przygotowuje się  tradycyjnym sposobem w dwóch miskach i wypieka w foremkach muffinkowych.


Składniki: /10-12 szt/
  • szklanka mąki orkiszowej 
  • 3/4 szklanki musli /zbożowe z orzechami/
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  •  2 jajka
  •  3/4  szklanki maślanki 
  •  5 łyżek oleju arachidowego 
  • miód i płatki kukurydziane /do dekoracji
  • lub czekolada

Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać  do miski.

 Dodać musli, płatki ,cukier i cukier waniliowy, wymieszać. 

Do drugiej miski wbić  jaja, lekko ubić widelcem, dodać maślankę  i olej / temp.pokojowa/.
Mieszankę płynną wlać do miski z suchymi składnikami i krótko wymieszać . 
Foremkę do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. 
Przygotowane ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.

Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej. 
Wierzch posmarować płynnym miodem i obsypać płatkami kukurydzianymi lub udekorować czekoladą.


Muffinki można również udekorować czekoladą /zamiast miodu/.
Na gorące jeszcze ciastka nałożyć po tabliczce  czekolady, a kiedy się  roztopi posypać pokruszonym płatkami kukurydzianymi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz