w trakcie tworzenia

Menu

14.09.2014

Sałatka owocowo-warzywna z figą indyjską


Trochę dziwne zestawienie składników, ale w efekcie końcowym sałatka
 okazała się bardzo smaczna.
Figa indyjska, opuncja, figa kaktusowa.........to  soczysty , słodki owoc tropikalny , który  może przybierać  różne barwy  / żółty, czerwony, różowy/ . Ponieważ owoce  te  są  mało popularne,  nie bardzo wiemy, co  z nich zrobić , kiedy uda nam się je zdobyć.
 Na południu Europy  można je  kupić w sklepie przez cały sezon. Ale , jak jeść ? Najlepiej z jeść je 
na surowo / nie za dużo /................lub wrzucić do sałatki, najlepiej  owocowej.
Uwaga! owoce należy obierać w rękawiczkach ,bo przecież figi indyjskie należą do rodziny kaktusowatych.




Składniki:
  • mix sałatek
  • 150 g pomidorków  daktylowych /koktajlowych lub cherry
  • 1-2 brzoskwinie 
  • 2 figi indyjskie
  • 1 marchew 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sałatkowy koperkowo -ziołowy

Wykonanie:
Sałatkę umyć, osuszyć.
Brzoskwinie obrać , pokroić w  cząstki.
Figi orać , pokroić  w plastry  / pamiętając o tym, że figi należy
 obierać  w rękawiczkach ,bo bardzo kłujką.../
Pomidorki umyć , pokroić na połówki.
W misce umieścić sałatkę, brzoskwinie i pomidory.
Dodać  grubo startą marchew i pokrojone figi.
Składniki polać sosem koperkowo-ziołowym.
Jeśli wymaga doprawić do smaku i wymieszać.





1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł. Nigdy wcześniej nie wykorzystywałem opuncji do sałatek, a widzę, że to był błąd :)

    OdpowiedzUsuń