w trakcie tworzenia

Menu

11.09.2014

Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką

Pyszne , soczyste owoce zapieczone pod  pełnoziarnistą kruszonką z  chrupiącymi  orzechami  i migdałami..........
to nic innego jak  kolejna wersja popularnych  crumbli.
Zapach pieczonych śliwek i maślanego ciasta z dodatkiem orzechów i migdałów  trochę kojarzy mi się już z nadchodzącą jesienią. Nic dziwnego, dojrzałe  , słodkie śliwki   to przecież owoce złotej pory roku. Korzystajmy więc  z jej dobrodziejstw i jedzmy śliwki.....w każdej postaci.


kruszonka:
  • 120 g  mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki pokrojonych migdałów /słupki/
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów
oraz:
  • 600  g  śliwek 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki  otrębowych chrupek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych 

Wykonanie:
Wszystkie składniki sypkie  przesypać do miski, wymieszać.
Dodać miękkie masło i palcami wyrobić kruszonkę.
Dodać pokrojone orzechy i migdały.
Śliwki umyć, usunąć pestki , przekroić na pół.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym / ok.3/4 wysokości/.
Posypać mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym , cynamonem i chrupkami otrębowymi.
Przykryć  przygotowaną kruszonką , posypać  płatkami migdałowymi.
Naczynie wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C
Upieczony deser przestudzić.
Podawać jeszcze ciepły z dodatkiem lodów .


2 komentarze: