w trakcie tworzenia

Menu

21.11.2014

Placuszki gryczane z jabłkami i owocami goji

Kolejna propozycja na  placki / racuchy/  z jabłkami , tym  razem z mąki grycznej.

            Delikatne i pulchne  ...........w towarzystwie  miodowych  jabłek i  owoców goji 
wygladają i smakują  wyśmienicie.

Składniki: 
  • 250 g ricotty
  • 1 jajo
  • 3 pełne  łyżki mąki gryczanej
  • ok. 6-8 łyżek mleka  
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki owoców goji 
  • 3 łyżki miodu/ u mnie cytrynowy/

Wykonanie:
nadzienie:
-Jabłka obrać  i  pokroić  w ósemki.
-Przełożyć do rondelka , podlać niewielką  ilością wody /na dno/  i poddusić  do miękkości/ w razie potrzeby uzupełnić  wodą/.
 -Miękkie, ale nie rozgotowane jabłka polać miodem, posypać owocami goji i podgotować jeszcze kilka minut.
-Rondelek przykryć  i odstawić.
placuszki:

-Ricottę przełożyć do miski i połączyć  z jajkiem / wymieszać drewnianą łyżką/.
-Dodać pozostałe składniki regulując  odpowiednią  gęstość ciasta mlekiem.
-Na rozgrzaną patelnię  teflonową  , posmarowaną niewielką ilością oleju  , kłaść  łyżką niewielkie  kupki ciasta i formować okrągłe placuszki / grubość  i wielkość  placuszków jest zupełnie dowolna/.
-Smażyć   na niewielkim ogniu z obu stron  na złoty kolor.
-Usmażone placki  umieścić na talerzu  wyłożonym  ręcznikiem kuchennym .

-Jeszcze  ciepłe przełożyć na talerzyki  i podawać z  miodowymi jabłkami i owocami goji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz