w trakcie tworzenia

Menu

18.12.2014

Pierniczki świąteczne

Kolejna porcja pierniczków świątecznych.

............część do schrupania , reszta  udekorowana lukrem  do pudełeczka...........

Składniki :/ ok.35-40  pierniczków/

  • 350 g  mąki pszennej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g  cukru
  • 100 g miodu prawdziwego/płynnego/
  • 1  łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
do dekoracji:
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
W  rondelku podgrzać masło,cukier i miód.
Dodać kakao, przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Do przestudzonej masy wbić jajko, żółtko, wymieszać.
Masę  wlać do mąki wymieszanej  z sodą i otrębami.
Zagnieść ciasto.
Zawinąć w  folię spożywczą ,wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować partiami na grubość kilku milimetrów.
 Wyciąć foremkami różne  kształty.
 Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem.
Piec  przez ok. 6-8minut /uważać by pierniczki  nie przypiekły się zbyt mocno/ w temp. ok.180 st.C

Białko umieścić  w misce, dodać  cukier puder  i kilka kropli cytryny.
Ubijać  do uzyskania twardej , lśniącej piany.
Lukier nakładać do szprycy / papierowej tubki/ lub woreczka z wyciętą dziurką i dowolnie udekorować wystudzone pierniczki.






2 komentarze:

  1. Pierniczki wyszły pyszne nie za słodkie, urosły co najważniejsze i ciemne tak jak lubię, łatwe w przygotowaniu ciasto jak plastelina idealne. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że ciasto wyszło fajne...............i dzisiaj po dłuższej przewrwie ponownie wracam do tego przepisu...

      Usuń