w trakcie tworzenia

Menu

19.12.2014

Piernikowe choinki

Dekoracja stołu światecznego, słodki upominek.......
to oczywiście choinki piernikowe ozdobione białym lukrem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 szklanka miodu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
Wykonanie:
W rondelku podgrzać masło  z cukrem i miodem.
Zdjąć z ognia i mieszać do chwili połączenia się składników.
Do wystudzonej masy wbić jajko, dodać przyprawę i wymieszać.
Sodę zamieszać z mlekiem.
Do miski wsypać mąkę, wlać rozpuszczoną sodę i masę miodową z rondelka.
Składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na  cztery części, owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Wałkować partiami na blacie lekko podsypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm.  i wycinać  różnej wielkości gwiazdki i  kilka kwadracików.
Ciasteczka ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec ok.6-8 min. w temp. ok. 170-180 st.C.
lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
Białko ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder.
Lukier nakładać do szprycy /papierowej tubki/ lub do woreczka z wyciętą dziurką i udekorować pierniczki. Przy pomocy lukru połączyć ze sobą ciasteczka tak, by uzyskać kształt choinki.





















zobacz również  tutaj


2 komentarze: