w trakcie tworzenia

Menu

20.12.2014

Smażony karp wigilijny



Karp smażony , to proste, tradycyjne danie wigilijne. 



Składniki:
  • 6 dzwonek karpia
  • ok.1/2 szklanki mąki
  • ok.1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • sok  z 1 cytryny
  • olej lub sklarowane masło do smażenia
  • 1 łyżka  masła

Wykonanie:
Kawałki umytej, osuszonej ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowaną rybę panierować kolejno  w mace, jajku  i bułce tartej.
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podsmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć nieco wiórków masła i wstawić do ciepłego /100 st C/ piekarnika.
Trzymać w cieple do momentu podania.

Czasem karpia zastepujemy inną rybą, ponieważ nie każdy za nim przepada. 
Tak , czy inaczej ryba smażona musi być!

Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz