w trakcie tworzenia

Menu

12.02.2015

Struffoli

Malutkie ,chrupiace  kuleczki   zanurzone w miodzie , posypane 
kolorową cukierkowa posypką.

Jest to  świąteczny deser , który pochodzi z południowych regionów Włoch znany również
 pod nazwą cicerchiata, pigniocata.
 Ciasto smażone kojarzy mi się  najczęściej  z karnawałem i tłustym czwartkiem , właśnie dlatego postanowiłam , że   struffoli  dzisiaj będą gościły w mojej kuchni.
Deser bardzo prosty do przygotowania, a podany  w mniej tradycyjny sposób / w papierowych foremkach /doskonale prezentuje się wśród karnawałowych słodkości.

Składniki
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki oleju (lub 1,5 łyżki masła)
  • 1-2 łyżki marsala /lub brandy, rumu /
  • szczypta soli
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 100-150  g miodu
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 pomarańczy

 oraz olej do głębokiego smażenia i kolorowa posypka
Wykonanie:
-Wymieszać jajka z cukrem,  dodać startą  skórkę pomarańczową.
-Mąkę przesiać  do miski, dodać jajka, łyżkę marsala , olej i szczyptę soli.
-Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką  na ok.30 minut.
-Następnie podzielić je na kilka części.
-Stolnicę podsypać odrobiną mąki.
 -Każdy  kawałek  ciasta  zrolować w  cienki wałeczek/ grubości palca/ i pokroić na
 małe kawałki /szerokośc paznokcia/.
-W głębokim rondelku rozgrzać olej.
-Smażyć partiami  kuleczki ciasta do chwili, aż będą  ładnie przyrumienione.
/w czasie pieczenia olej się pieni/.
-Upieczone, chrupiące  kulki przełożyć  na papierowy ręcznik, lekko podsuszyć.
-Miód przelać do rondelka, wymieszać z sokiem pomarańczowym i cukrem, podgrzać.
-Do gorącego ,miodowego syropu   przesypać usmażone struffoli  i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na półmisek formując kopczyk  lub okrągłą „ciambellę” i udekorować posypką.

-Kuleczki można przełożyć do papierowych foremek /papilotek/ ,
posypać kolorowymi cukierkami i ozdobić karmelem.



2 komentarze: