w trakcie tworzenia

Menu

26.03.2015

Kotleciki z soczewicy

Moje ulubione kotleciki  bezmięsne .
Do przygotowania ich wykorzystałam dziś czerwoną soczewicę, ale  zastępując ją różnymi  warzywami strączkowymi z dodatkiem   ulubionych przypraw  , można  stworzyć  różnorodne, smaczne i wartościowe  posiłki.
Składniki:
  • ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1jajko
  • 3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie  zmielonych/
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczka kminu rzymskiego/mielony
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz /do smaku
  • olej do smażenia
  • otręby do panierowania

Wykonanie:
-Soczewicę ugotować do miękkości /do gotowania można dodać liść laurowy
 i kilka ziarenek ziela angielskiego/.
-Ugotowaną soczewicę odcedzić/wcześniej  usunąć pianę, która wytwarza  się podczas gotowania/
  i zmielić blenderem .
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
-Do zimnej masy  dodać jajko , płatki ,otręby, zmiazdzony czosnek, podsmazoną  cebulę  i przyprawy.
-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku  i odstawić na ok.20 minut.
-Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy  zagęścić ją płatkami lub bułka tartą.
-Wilgotną ręką formować kotleciki.
-Obtoczyć je w otrębach i smażyć  na rumiano z obu stron .
-Kotleciki podawać  z  dowolną surówką.

1 komentarz: