w trakcie tworzenia

Menu

16.03.2015

Mini-piadine


Piadina, czyli  popularny włoski placek  z mąki pszennej  doskonale zatępuje pieczywo.



Dziś  w wersji mini .
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej /użyłam orkiszowej /+ do podsypania/
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ok.120 ml  wody
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól /do smaku
oraz :
twarożek, wędlina w plasterkach, zielona sałatka, pomidor itp.

Wykonanie:
 -Składniki na ciasto zagnieść.
-Owinąć  w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów ,wyciąć  krążki  o średnicy ok.8-10 cm.
-Piec na  z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
-Upieczone krążki piadiny  dowolnie przekładać wędliną,, twarożkiem i warzywami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz