w trakcie tworzenia

Menu

28.03.2015

Porowa jaglanka z ciecierzycą i filetem gładzicy


Proste, smaczne i zdrowe danie ............ na piątkowy obiad / i nie tylko/.
Jest to jedno z moich ulubionych dań  ,  do przygotowania  którego  użyłam 
 świeży filet z gładzicy. Można go śmiało  zastąpić dowolnym gatunkiem ryby.
Potrawka z kaszy  i ciecierzycy smakuje doskonale również samodzielnie.....
Składniki: /2 porcje/
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1  mały por /jasna część/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz /do smaku
  • kawałek  ostrej papryczki
  • zielona pietruszka do dekoracji
  • 2 płaty  fileta gładzicy/bez skóry/
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól /do smaku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 Wykonanie:
-Obrany por pokroić w półkrążki i podsmażyć na oliwie.
-Wsypać  ugotowaną ciecierzycę, dodać pokrojoną papryczkę, kaszę jaglaną, 
doprawić do smaku i przełożyć do  przełożyć do  żaroodpornego , 
 naczynia /przed podaniem wstawić do piekarnika/.
-Umyte, osuszone płaty ryby  skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą.
-Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć masło.
-Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st/  na ok. 20  minut.
-Upieczoną rybę podawać z  przygotowaną  wcześniej kaszą.
-Upieczone filety można ułożyć  na wierzchu kaszy i wstawić  ponownie na kilka minut do piekarnika.
-Udekorować zieloną pietruszką.



1 komentarz: