w trakcie tworzenia

Menu

15.05.2015

Zielone risotto / ze szpinakiem /

Delikatna kremowa konsystencja  i przyjemny  zielony kolor,  to tylko niektóre zalety
 tego smacznego dania.

 Prosta ,  nie wymagająca  zbyt dużego nakładu pracy potrawa  jest  zdrowym, wartościowym  posiłkiem  dla dzieci i dorosłych. A dla mnie tak jak każde risotto  to kolejny sposób na przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku.

Składniki: /4 porcje/
  • 360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/
  • 1  mała cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 250 g   szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • ok. 50 g masła
  • 2 łyżki startego  parmezanu
  • 80 g  sera mascarpone lub gorgonzoli
  • sól i pieprz /do smaku
  • ostra papryczka /do smaku

Wykonanie:
-Ugotować lub podgrzać bulion warzywny /powinien być gorący podczas  gotowania risotto/
-W rondelku  / z grubym dnem/ podgrzać oliwę i podsmażyć na niej  drobno pokrojoną cebulę 
/lekko zeszklić , nie rumienić/.
-Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić  do momentu, aż stanie się szklisty 
/przemieszać  by nie przywarł do dna/.
-Wlać wino i gotować do momentu, aż ryż  całkiem je wchłonie.
-Przy pomocy chochelki dolewać stopniowo  bulion w momencie, gdy ryż wchłonie całość płynu.
-Gotujący  się ryż należy przemieszać tylko od czasu do czasu .
-Risotto powinno gotować się na małym ogniu ok.15-20 minut  /do stanu al dente/.
-Przez cały czas należy dolewać bulion , a pod koniec gotowania zwrócić uwagę na  konsystencję  dania /po przełożeniu  na talerze risotto powinno się lekko rozlewać/.
-Ok.5 minut przed  końcem gotowania dodać spażone,  pokrojone liście szpinaku, 
odrobinę ostrej papryczki, wymieszać .
-Gotowe risotto zdjąć z ognia, dodać  masło , starty parmezan, mascarpone/ lub gorgonzolę/, doprawić do smaku solą i pieprzem.

-Wymieszać, odstawić na chwilę,  by ryż odpoczął i przełożyć na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz