28.02.2015

Culurgiones czyli sardyńskie ravioli


Grubiutkie ,  wypełnione  nadzieniem  ziemniaczano-serowym  prawie  jak nasze ruskie pierogi ,
ale  lepione w nieco inny sposób. 
Mniej znane na północy Włoch  są  dniem typowym dla regionu Sardynii.
  Ravioli o nazwie Culurgiones  podaje się posypane  startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią.  Nadzienie to głównie  ziemniaki z dodatkiem  sera  pecorino , 
cebuli, odrobiny czosnku. 

27.02.2015

Keksiki bananowo-kokosowe

 Keksiki  o kokosowo-bananowym smaku , to  fajny pomysł na  smczene, pożywne sniadanie 
lub  podwieczorek przy filizance ulubionej herbaty .

15.02.2015

Tartaletki z kremem i mandarynkami


  Połączenie kruchego ciasta z kremem i  sezonowymi owocami  to mój ulubiony sposób na przygotowanie  pysznych  babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję.

Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem


Smaczna, niezwykle prosta do przygotowania pieczeń  z udźca  indyka.
 Propozycja na niedzielny /lub inny okazjonalny / obiad.
 Danie nie wymagające wiele zachodu , a  z odpowiednio dobranymi /ulubionymi /dodatkami  zadowoli z pewnością naszych domowników lub gości.
Moje danie z serduszkowymi elementami powstało z oczywistej okazji.............

11.02.2015

Włoskie pączki ptysiowe

Małe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak .
 Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą.