w trakcie tworzenia

Menu

6.10.2016

Torcik serowy z winogronami

Sezon winogronowy w pełni. Pomysłów na pyszności z ich wykorzystaniem  nie brakuje.
U mnie  kolorowe kuleczki wskoczyły  do masy  serowej  i  tak oto powstał
 pyszny,  zimny serniczek z galaretką.



Składniki : / tortownica ok. 25 cm/



  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 4  łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 300 g kolorowych winogron
  • 2 galaretki / żurawinowe lub wiśniowe



Wykonanie:

-Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć.

-Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
-Masło roztopić i przestudzić.
-Herbatniki zmiksować na piasek,  połączyć z roztopionym masłem.
-Masę ciastkową przełożyć do tortownicy i  dociskając ręką  wyrównać na całej powierzchni.
-Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać / nie gotować/, pozostawić do przestudzenia.
-Serek / w temperaturze pokojowej / zmiksować z cukrem pudrem.
-Przestudzoną, płynną  żelatynę  połączyć z  serkiem  cały czas miksując na najwyższych obrotach.
-Śmietankę  ubić na sztywno  i  delikatnie połączyć z masą serową.
-Masę  wyłożyć na  herbatnikowy spód.
-Na warstwie serowej ułożyć  owoce , wciskając delikatnie do środka.
-Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody.
-Odstawić do przestudzenia.
-Lekko tężejącą  zalać sernik.
-Sernik wstawić  na 2-3 godziny  do lodówki




1 komentarz:

  1. Uwielbiam taki torcik, tez czasem robię. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń