w trakcie tworzenia

Menu

1.05.2020

Prosty sernik z ricotty

Sernik z ricotty to alternatywa  mojego ulubionego sernika  pieczonego we Włoszech z powodu ........braku  zwykłego sera.
Po wieloletnim doświadczeniu wiem, że sernik można upiec z każdego rodzaju sera.
Będzie wyglądał i smakował inaczej, ale warto eksperymentować.



Składniki:/ torownica ok.15-18 cm./

Spód:
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 500 g sera ricotta
  • 2 łyżeczki esencji  waniliowej
  • 3 jaja
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 50 g rodzynek
  • skórka kandyzowana z pomarańczy/wg uznania/
  • wiórki kokosowe do dekoracji

oraz:
100 g czekolady 

Wykonanie:

  • Herbatniki zmielić , wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Wyciągnąć brzegi, spód docisnąć dnem szklanki.
  • Przy pomocy robota jajka ubić z cukrem , dodać ser, pastę waniliową i skórkę i sok  z cytryny, starannie ale delikatnie wymieszać. Dodać namoczone wcześniej rodzynki.
  •  Na przygotowany herbatnikowy spód   wylać serową masę ,wyrównać wierzch.
  • Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec ok.60 min.w temp.160 st.C. 
  • Wierzch powinien się lekko przyrumienić.
  • Uchylić piekarnik i pozostawić ciasto do przestudzenia.
  • Wierzch sernika polać roztopioną czekoladą i  dowolnie udekorować.
Podawać schłodzony.

Mój sernik stał się okazjonalnym tortem
i doskonale spełnił swoją rolę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz