w trakcie tworzenia

Menu

18.01.2011

Placek czterosmakowy z kremem


Składniki:
  • 7 białek
  • 3 żółtka
  • 1szklanka cukru
  • 1|2 szklanki kokosu
  • 1|2 szklanki orzechów siekanych
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1.5 szklanki mąki
  • 3|4 szklanki rozpuszczonej margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku d.pieczenia
  • cukier waniliowy
  • sok i skórka z 1l2 cytryny






  • Wykonanie:

    Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.Do ubitych białek wsypujemy delikatnie przesianą i wymieszaną z proszkiem d.pieczenia mąkę.W trakcie mieszania wlewamy powoli rozpuszczony,zimny tłuszcz.Ciasto dzielimy na cztery części.Do pierwszej dodajemy żółtka, sok i skórkę cytrynową,Do drugiej orzechy,do trzeciej kokos,a do czwartej kakao i delikatnie  mieszamy.Na  wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę  nakładamy nieregularnie  łyżką porcje ciasta.Ponieważ ciasto z żółtkami jest najbardziej płynne doskonale uzupełni puste miejsca między ‘kupkami”ciast.Pieczemy ok.40min.w tem.170-180’C.Po wystudzeniu dzielimy ciasto na pół aby przełożyć kremem.






  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz