w trakcie tworzenia

Menu

18.01.2011

Placek kokosowo-orzechowo-czekoladowy


 


I ciasto:kokosowe
  • 12 dag cukru
  • 12 dag wiorek kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 łyżka octu

białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i resztę składników.Masę wyłożyć na blachę i upiec.
II ciasto:orzechowe
  • 25 dag orzechów drobno krojonych
  • 5 białek
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1łyżka mąki
  • 1 łyżeczka/płaska/proszku d.pieczenia

ubić pianę z białek dodając pod koniec cukier,Wymieszać delikatnie  z  pozostałymi składnikami  i upiec kolejny placek.
III ciasto:kakaowe
  • 3 jaja
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka/płaska/proszku d.pieczenia
  • 3 łyżki/pełne/mąki
  • cukier waniliowy

białka ubić z cukrem,delikatnie połączyć z żółtkami i mąką wymieszaną z kakao i proszkiem d.pieczenia.
Wszystkie placki pieczemy osobno w prostokątnej blaszce  w temp.ok.170st.20min.
Po całkowitym przestudzeniu przekładamy masą kremową.



Masa kremowa:


  • 3 szklanki mleka
  • 20 dag  cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki kartoflanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła
  • żółtka z jajek użytych do placków

                •                                                                                                 

Żółtka jajek ucieramy z cukrem,wsypujemy mąkę,rozprowadzamy mała ilością zimnego mleka.Dodajemy powoli do całości resztę zagotowanego mleka i mieszając
podgrzewamy do otrzymania gęstego kremu budyniowego.Po wystudzeniu łączymy z masłem i ucieramy na puszysta masę. 

Na ciasto kokosowe wykładamy połowę kremu,przykrywamy plackiem orzechowym, nakładamy drugą częścią kremu i placek kakaowy.Całość dekorujemy gotową polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz