w trakcie tworzenia

Menu

18.01.2011

Tiramisu dla dzieciaków



Oczywiście wersja bez alkoholu i kawy.

Składniki:

  • 20 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 25 dag mascarpone
  • 20 dag biszkoptów
  • owoce-np. kiwi    
.
Przygotowanie:

Cukier dokładnie utrzeć z żółtkami do uzyskania puszystej i jednolitej masy.  
Dodać  mascarpone  delikatnie wymieszać.
Połączyć  z ubitą na sztywno śmietaną.
Gotowy krem układać na przemian z biszkoptami i owocami w szklanych pucharkach.
Aby otrzymać deser lżejszy i mniej kaloryczny śmietanę można zastąpić ubitą pianą z jajek. 
Wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.








I zmieniamy kolorki w zależności od sezonowych owoców. Możemy użyć także tych mrożonych.
Wersja z truskawkami.


fot.z netu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz