w trakcie tworzenia

Menu

18.01.2011

Tort orzechowy



Tort orzechowy przywołuje moje wspomnienia z lat dzieciństwa.Piekła go moja mama na różne okazje. Przepisy bywały różne,ale podstawa to orzechy mielone lub siekane i masa kawowa.To połączenie jest jedyne i niepowtarzalne i ten smak orzecha...... 



Składniki na jeden krążek:duża tortownica
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag siekanych orzechów
  • 10 dag zmielonych herbatników
  • 1 płaska łyżeczka proszku d.pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i żółtka.Do masy jajecznej wsypać delikatnie pozostałe składniki i wymieszać.Upiec biszkopt w średnio nagrzanym piekarniku/ok.15 min/.   W ten sam sposób zrobić drugi krążek.


Masa do tortu:

  • 1,5 kostki masła
  • 3 jaja
  • 15 -20 dag cukru
  • 1.5 łyżki kawy rozpuszczanej
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier waniliowy




Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy.Wystudzić.Masło utrzeć do białości i połączyć z masą jajeczną.Dodać schłodzoną  kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody oraz spirytus.Gotową masą przełożyć krążki orzechowe.Wierzch tortu polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz