w trakcie tworzenia

Menu

13.02.2011

Makaron z sosem mięsnym- ragu ' - Tagliatelle al ragu'


Sos boloński /ragu'/ to jeden z najpopularniejszych włoskich sosów do makaronu. 
Nic dodać, nic ująć.....smakowite połączenie  i choć do lekkich dań nie należy, to  warto się skusić.

Składniki:/  4 porcje /
  • 400 g makaronu wstążki
  • 300 g mięsa mielonego /mieszane z przewagą wołowego/
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1/2 szklanki czerwonego wina/ użyłam. Sangiovese/
  • 1 marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  •  1 kostka mięsna
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 ziarenka goździków
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz
  • Ser Parmezan

Wykonanie:
Pokrojone w drobniutką kostkę warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać mięso mielone i mieszać dokładnie drewnianą łyżką tworząc jednolitą masę. Przykryć i gotować na średnim ogniu ok.5 minut,wlać wino i pozostawić na ogniu jeszcze przez 2 minuty do odparowania płynu. Następnie dodać pomidory /mogą być przetarte/,a gdy sos zacznie się gotować zmniejszyć ogień, dodać pozostałe składniki i gotować pod przykryciem ok.2-3 godz. / w-g oryginału/ mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy, należy go tylko doprawić, wyjąć goździki i jałowiec. Jeśli w czasie gotowania ubywa mocno płynu należy go delikatnie uzupełniać aby nie przypalić sosu.
Mój sos gotuję o wiele krócej, ale w kuchni włoskiej jest to nie do przyjęcia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie-w/g przepisu na opakowaniu,  połączyć z sosem , 
wymieszać  i posypać startym serem.
Nie wskazane jest polewanie ugotowanego makaronu  gotowym sosem /mnie się to zdarza/.
Sos należy przełożyć do makaronu i wymieszać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz