Składniki:
- 300 g mięsa mielonego/mieszane/
- 1 marchewka
- 1/2 selera korzeniowego lub łodyga naciowego
- 1 mała cebula
- 3 łyzki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka dobrego przecieru pomidorowego/z butelki lub puszki/
- sól , pieprz do smaku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:
Jarzyny rozdrobnić w mikserze lub pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Podsmażyć na wolnym ogniu. Następnie dodać mięso doprawione solą i pieprzem. Dobrze podsmażone składniki podlać winem i gotować nadal do odparowania płynu. Dodać przecier pomidorowy,bulion i gotować do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Czas gotowania można przedłużyć podlewając całość bulionem lub wodą , bo prawdziwe , tradycyjne , włoskie ragu' gotuje się nawet kilka godzin.
Gotowy sos podajemy z makaronem. Najlepiej smakuje z domowymi wstążkami /tagliatelle all ragu'/, ale spaghetti, czy świderki też świetnie się z nim komponują. Oczywiście obowiązkowo posypujemy całość świeżo startym parmezanem i listek zieleniny mile widziany /ale to po polsku/. Taki sos jest także głównym składnikiem włoskich zapiekanek /np.lazania/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz