w trakcie tworzenia

Menu

1.03.2011

Oponki inaczej czyli włoskie ciambelle

  
Oponki obok faworków i pączków  goszczą  często  w karnawale na naszych stołach. 

Znam kilka wersji tych smażonych kułeczek. Najbardziej popularna  jest wersja z twarogiem, ciut bardziej pracochłonne to oponki drożdżowe. A ja przygotowałam oponki /ciambelle włoskie/ z ziemniakami.

A oto przepis:


Składniki: /na ok. 18-20 szt./
  • 1 kg mąki
  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 jaja
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g masła/miękkiego/
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • skórka cytrynowa
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ojej do smażenia


Wykonanie:

Zmielić ugotowane ziemniaki /powinny być sypkie/. W głębokiej misce połączyć ziemniaki z mąką i pozostałymi składnikami, dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Wyrobić starannie całość do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć i pozostawić chwilę  /aby  odpoczęło/. Ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką. Gotowe kółeczka  ułożyć na  posypanej mąką ściereczce lub papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy oponki podwoją swoją objętość są gotowe do smażenia. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć krążki z obu stron zmniejszając płomień, aby nie przypalić ciasta i upiec je od środka. Oponki powinny być ładnie przyrumienione. Po usmażeniu ułozyć je na papierowym ręczniku by  odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze.
                                                                      

1 komentarz: