w trakcie tworzenia

Menu

1.03.2011

Kasztanki z ricotty -castagnole alla ricotta


Dziś ciąg dalszy moich eksperymentów z karnawałowymi słodkościami. Castagnole.
 Dobrze, że zbliża się finał, bo znajduję coraz to nowe przepisy i mogłoby to nieciekawie się skończyć dla mojej tuszy..... bo jak można odmówić sobie spróbowania czegoś, co jest pyszne, puszyste, słodziutkie i mięciutkie, a na dodatek cieplutkie….?

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 60  g masła/miękkiego/
  • 4 żółtka
  • 250 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  •  16 g proszku do pieczenia
  • 150 g mleka
  •  4 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • skórka cytrynowa
  • olej do smażenia/archaidowy/
  • cukier puder do posypania                                                  

Jeszcze jedna wersja delikatnych, szybkich do przygotowania "pączusiów":

Składniki
  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 80 g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki dowolnego alkoholu/np.rum,anyż,brandy/
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania                                        

Wykonanie:
Ricottę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę ubijać. Kłaść małe porcje na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu z obu stron tak, jak pączki. Odsączone i przestudzone posypać cukrem pudrem. Można również polać miodem lub dowolnym likierem np.Alchermes.

2 komentarze:

  1. nie można sobie odmówic.. takich cudnych słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tylko skosztować,bo apetyt rośnie w miarę jedzenia także w tym przypadku.....

    OdpowiedzUsuń