w trakcie tworzenia

Menu

21.02.2011

Surówka z kapusty pekińskiej


Moja ulubiona,prosta i smaczna.

Składniki:
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • ½ małej cebuli
  • 1 jabłko
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  •  zielona pietruszka
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kapustę i pozostałe warzywa dokładnie umyć, cebulę i  jabłko obrać. Kapustę cienko poszatkować, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę,jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach,skropić sokiem z cytryny. Połączyć wszystkie składniki,posolić,przyprawić   świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Wymieszać. Dodać majonez , jeszcze raz wymieszać i posypać obficie zieloną pietruszką. Surówkę przygotować bezpośrednio przed podaniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz