w trakcie tworzenia

Menu

9.03.2011

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym- Spaghetti napoletana



Najprostsze  z możliwych spaghetti,które zawsze smakuje,a  na dodatek  przygotowanie nie zajmuje nam dużo czasu..... i zawsze się udaje.
















Składniki:/na 2 osoby/


  • 1  puszka pomidorów /ok.300 g w sezonie świeże/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  •  świeża bazylia
  •  sól,pieprz do smaku
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki startego sera parmezan



Wykonanie:

Nastawić wodę na makaron.Ugotować w/g przepisu na opakowaniu.W tym samym czasie

rozgrzać na patelni oliwę,wrzucić czosnek,chwilkę, podsmażyć.Można go pozostawić na patelni,ale można również usunąć,gdyż oliwa zdążyła nabrać czosnkowego aromatu.Dodać pomidory z puszki i dusić przez chwilę do lekkiego odparowania płynu.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowym sosem polać ugotowany makaron,posypać świeżą bazylią,startym serem.Można również ugotowany makaron wrzucić do gotowego sosu i całość lekko wymieszać.Makaron uzyska w ten sposób wyrażniejszy  smak pomidorowego sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz