w trakcie tworzenia

Menu

14.03.2011

Zupa-krem z ziemniaków i pora



Od pewnego  czasu na moim stole zamiast tradycyjnych  zup goszczą różnego rodzaju kremy warzywne. Są smaczne, łatwe do przygotowania i z pewnością  bardzo pożywne.
Najbardziej  smakują  z różnego rodzaju pieczywem, grzankami ,kuleczkami ptysiowymi, paluszkami itp. A możliwości jest tyle ile gatunków warzyw ,wystarczy parę  składników , odrobinę przypraw i zupka gotowa.

Składniki:/na 4 osoby/
  • 300 g białej części pora
  • 250 g ziemniaków
  • 50 g cebuli
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 650 ml wywaru warzywnego /domowego lub z kostki/
  • 150 ml gęstej śmietany
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • zielona pietruszka
Wykonanie:
Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać ząbek czosnku i podsmażyć na wolnym ogniu . Wyjąć czosnek, dodać  pokrojoną w kostkę cebulkę , krążki pora/dokładnie  wypłukanego/ i chwilę poddusić. Pokroić w kostkę ziemniaki i dodać do jarzyn. Całość chwilę podsmażyć, a następnie zalać  gorącym wywarem warzywnym. Gotować do miękkości  warzyw.Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem/można przecedzić/, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek, śmietanę. Podawać gorącą w miseczkach z dodatkiem pozostałej oliwy, można posypać startym parmezanem,  dodać zieloną pietruszkę lub koperek czy  świeży majeranek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz