w trakcie tworzenia

Menu

23.04.2011

Babka marmurkowa



























I jeszcze jedna babka,która należy do tradycji moich Świąt Wielkanocnych.Obok babki piaskowej,która  jednak dominuje na świątecznym stole,marmurek nierozerwalnie uzupełnia babkowy duet.




Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy/może być cukier/
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g startej czekolady


Wykonanie:

Masło utrzeć mikserem na jednolitą kremową masę.Dodać cukier ,aromat waniliowy i ubijać nadal/ok.3 min/Następnie dodawać  po jednym jajku wciąż ubijając. Wymieszać mąkę  z proszkiem, dodać sól. Przesianą mieszankę  dosypywać  stopniowo, na przemian z mlekiem do masy maślano-jajecznej. Delikatnie wymieszać do chwili połączenia się wszystkich  składników. Ciasto podzielić  na pół. .Do jednej części dodać kakao,czekoladę  i wymieszać .Nasmarować formę masłem ,wysypać bułką  tartą .Nakładać na zmianę ciasto jasne i ciemne ,a na koniec zrobić widelcem zygzaki .Piec ok. 45 min .w temp.170-180 st. Sprawdzić gotowe ciasto patyczkiem .Wystudzić chwilę w formie, a później na siatce .Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz