w trakcie tworzenia

Menu

22.04.2011

Babka czekoladowo-rumowa


Ucierana babeczka z dodatkiem rumu i kropelek gorzkiej czekolady jest doskonałą propozycją dla łasuchów i smakoszy czekoladowych wypieków.
Składniki:
  • 4 jajka
  • 200  g masła
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g startej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka  ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml rumu
  • 2 łyżki czekoladowych „kropelek”
Wykonanie: 
                                                                                                       
Piekarnik rozgrzać do temp.ok.170 st.
Masło utrzeć/najlepiej mikserem/ z cukrem i wanilią  na puszysty, jednolity krem.
 Dodawać po jednym żółtku wciąż ucierając .
Następnie stopniowo dosypywać wymieszane ze sobą, składniki sypkie, a na koniec rum i startą czekoladę.
 Dodać również czekoladowe kropelki. 
Ubić  sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć z masą czekoladową. 
Wlać ciasto do natłuszczonej formy i piec ok.45 min./ sprawdzić patyczkiem/.
Po przestudzeniu ozdobić babkę polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz