w trakcie tworzenia

Menu

22.04.2011

Babka super- pomarańczowa

Bardzo łatwa w wykonaniu babka pomarańczowa o mocnym,wyrazistym smaku i aromacie świeżej pomarańczy.Polewa z białej czekolady z odrobiną aromatu pomarańczowego  stanowi idealne wykończenie tej niezwykle "prostej babki".



Do przygotowania tej babki potrzebny jest mikser i…

Składniki:/na małą babkę/
  • 1 duża pomarańcza
  • 80 ml oleju roślinnego/najlepiej arachidowy/
  • 3 jaja
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biała polewa czekoladowa





Wykonanie:

Pomarańczę/dobrze jeśli nie była spryskiwana/ dobrze wyszorować,sparzyć gorącą wodą i przeciąć  na 4 części.
Usunąć pestki i białe środkowe części, włożyć  do miksera i dobrze rozdrobnić. 
Dodać cukier, olej , całe jajka/po jednym/ i miksować przez chwilę .
Do uzyskanej masy dodać mąkę  z proszkiem. 
Wymieszać na mniejszych obrotach i przełożyć do formy  dobrze nasmarowanej masłem.
 Piec w średnio-gorącym  piekarniku/160-180 st./ok. 45 min.
Po przestudzeniu polać polewą białej czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz