w trakcie tworzenia

Menu

5.04.2011

"Francuskie" koperty z brokułem i ziemniakami



Smaczne,chrupiące i ekspresowe koperty nadziewane warzywnym farszem mogą być doskonałym dodatkiem do czystych zup. Można je również podać jako  przekąskę .
Wybór farszu jest zupełnie dowolny,możemy go przygotować z różnych składników i komponować smak w/g własnych upodobań. Staram się, by  mieć w lodówce  zawsze zapas ciasta francuskiego, 
z którego można wyczarować różne dania ,przekąski i ciasteczka.Na farsz również  coś się znajdzie.


 Do moich kopert jako nadzienie wykorzystałam ugotowany brokuł i ziemniaczki.


Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie/ok.250 g/
  • 1 ugotowany/najlepiej na parze/ średni brokuł
  •  2 ugotowane ziemniaki
  • 100 g żółtego sera/dowolny-ulubiony/
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko do smarowania
Wykonanie:

Ziemniaki/ugotowane/ pokroić w bardzo drobną kosteczkę , połączyć z ugotowanym, rozdrobnionym brokułem, dodać ser starty na grubej tarce, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać/najlepiej widelcem/. Rozwinąć na stolnicy cisto francuskie, pokroić na równe  kwadraty/dowolnej wielkości/. Na środku każdego kwadratu nakładać kupki farszu , takiej wielkości, by wystarczyło na całe ciasto . Skleić górą rogi na środku ciasta, tworząc formę koperty. Posmarować  wierzch rozmąconym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika/180 st. na ok. 20-25 min. /. Kiedy ciasto jest ładnie wyrośnięte i przyrumienione wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić  i można jeść  ....../samodzielnie lub jako dodatek do barszczu lub innej czystej zupy/. 
Najlepsze   ciepłe.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz