w trakcie tworzenia

Menu

4.04.2011

Spaghetti all'Amatriciana



Spaghetti all’Amatriciana  , to danie , które zalicza się  do klasyki   kuchni włoskiej.
 Jest jednocześnie bardzo proste i smaczne.

Przepis ten  narodził się w miasteczku  Amatrice . Oryginalna wersja to połączenie makaronu z boczkiem /guanciale/ , papryczką  i serem  pecorino.

Z  upływem czasu oryginalny przepis  został zmieniony i dzisiaj istnieją różne sposoby  przygotowywania tego  dania /głównie z pomidorami/, a nazwa pozostała taka sama. 


Składniki:/na 2 osoby/
  • 200 g spaghetti/u mnie bucatini/
  • 50-80 g boczku surowego/pancetta/
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 150-200 g pomidorów z puszki lub passata
  • kawałeczek papryczki peperoncino
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 50 g sera pecorino/starty/
  • pieprz
  • sól  /do smaku
Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę lub paseczki  i podsmażyć na oliwie, dodać papryczkę chili.  
Wlać wino , a następnie na wolnym ogniu gotować do odparowania alkoholu. Wyjąć boczek i przetrzymać go w cieple /mój boczek pozostał w sosie i nie był chrupiący/. Na patelnię wlać pomidory i dusić całość do otrzymania  gęstego sosu. W międzyczasie ugotować makaron w/g przepisu. Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć do sosu, dodać chrupiący boczek, sól, pieprz do smaku  i całość zamieszać. Podawać  z dodatkiem startego sera" pecorino" /lub parmezan/.
Udekorować zieleninaą


W ostatni weekend sierpnia  w Amatrice  prowincji Rieti organizowane jest święto   Sagra degli spaghetti all'Amatriciana/zobacz  gdzie właśnie to  sławne  spaghetti są  głównym  bohaterem dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz