w trakcie tworzenia

Menu

6.04.2011

Lasagne z szynką i pieczarkami



Lasagne czyli makaronową, włoską  zapiekankę możemy zrobić na wiele sposobów, z dodatkiem różnych składników: zarówno mięsnych jak i warzywnych. Najważniejszy jest makaron, sos i ser ,
a reszta to fantazja i wyobraźnia.
Gotowe płaty lasagne znajdę zawsze  na mojej półce z makaronami,a inne składniki znajdą się w lodówce. Dzisiaj przygotowałam szybką wersję lasagne z szynką i pieczarkami.


Składniki:/ na 3-4 osoby/
  • 250 g makaronu lasagne
  • 150 g szynki gotowanej
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
  • ½ cebuli/można ominąć/
  • 1 ząbek czosnku/
  • 50 g startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz
  • kilka plastrów sera żółtego/użyłam fontina/
  • sos beszamelowy/ok.500g/
Wykonanie:
Umyte i obrane pieczarki pokroić w cienkie plastry , podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku /można  dodać posiekaną cebulę/, doprawić  do smaku solą i pieprzem.  Podgotować/ stopniowo po kilka szt./  płaty lasagne w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju /aby się nie sklejały/. Przepłukać zimną wodą i ułożyć pojedynczo na czystej ,suchej ściereczce . Przygotować sos beszamelowy . Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć na dno cienką warstwę  sosu i układać płaty ciasta . Na ciasto wyłożyć  plastry szynki/można ją również pokroić/w paseczki/, część pieczarek, sera żółtego i sosu beszamelowego,  posypać startym parmezanem.  Układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Zakończyć całość beszamelem i startym serem. Zapiekać w  nagrzanym piekarniku
 /180-190 st./ok. 30-35 min.




1 komentarz:

  1. śliczna ta Twoja lasagna, pewno cieszy oko i podniebienie:)

    OdpowiedzUsuń