w trakcie tworzenia

Menu

6.04.2011

Sos beszamelowy



Sos beszamelowy jest podstawowym sosem białym, który składa się z masła, mleka, mąki i dodatków smakowych czyli soli , pieprzu i /najczęściej/ gałki muszkatołowej. Jego nazwa pochodzi od francuskiego nazwiska Luisa de Be’chamel. Sos  beszamelowy jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, warzyw  i różnych zapiekanek.  Stanowi bazę do tworzenia innych sosów smakowych.

Modyfikując skład sosu można doprowadzić do różnych kombinacji smakowych np . zamiast mleka dodać bulion i żółtko zobacz,albo połowę porcji mleka zastąpić wywarem warzywnym tutaj

Składniki na sos podstawowy:
  • 50 g masła
  • 50 g maki
  • 500 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ogólna zasada przygotowania sosu jest prosta.
- Najpierw należy rozpuścić masło/na patelni/ , a następnie wymieszać je dobrze z mąką /coś w rodzaju lekkiej zasmażki/ .
 -Należy  zwrócić uwagę na to ,by składniki były bardzo dokładnie połączone.
 -Można używać drewnianej łyżki lub trzepaczki .
-Następnie wlać mleko/lepiej ciepłe /i dokładnie mieszać .
-Całość gotować  na wolnym ogniu /cały czas mieszamy,by nie dopuścić do powstania grudek/do zgęstnienia.
-Doprawić do smaku  solą  ,pieprzem, gałką muszkatołową .
-Gęstość sosu można modyfikować zmieniając proporcje.
-Sos należy przygotować bezpośrednio przed spożyciem, by uniknąć tworzenia się na nim kożucha. -Można dodać do sosu  starty żółty ser ,musztardę, zioła, chrzan, przecier pomidorowy , sok cytrynowy itp.
Jeśli zdarzy się,że w sosie powstaną grudki, należy go po prostu zmiksować.

2 komentarze:

  1. lubię ten sos, kiedyś robiłam sandacza w beszamelu, pycha był:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również przygotowałam rybkę" pod beszamelem",ale z dodatkiem szpinaku/przepis czeka w kolejce na publikację/

    OdpowiedzUsuń