w trakcie tworzenia

Menu

8.05.2011

Makaron świderki z warzywami



Z makaronem można łzczyć  właściwie wszystko i dzięki niemu przygotowanie obiadu jest niezwykle proste i szybkie. Przy odrobinie fantazji można  wyczarować niezwykłe dania, ale również z kilku składników da się zrobić coś smacznego.

Właśnie dlatego tak bardzo polubiłam kuchnię włoską .Wystarczy mieć makaron ,oliwę,butelkę pomidorów, trochę warzyw, przypraw i można ugotować  pyszne danie. Makaron nie tuczy ,ale pod warunkiem ,że się nim nie objadamy i dobieramy do niego odpowiednie składniki. Polecam gorąco makarony z mąki razowej lub orkiszowej które ,są  również bardzo smaczne ,a przede wszystkim zdrowsze ze względu na zawartość  cennych składników.  Kiedyś dziwiło mnie ,a nawet śmieszyło, że moi znajomi ważą makaron przed gotowaniem w zależności od tego ile osób będzie go jadło. Teraz sama to robię ,nie gotuję  na oko  i uważam, że jest to świetny sposób by zjadać właściwą  porcję makaronu i niepotrzebnie nie gotować go zbyt dużo. Najczęściej gotuje się ok.80 g makaronu o różnych kształtach ,a 100 g makaronu spaghetti.



Składniki:/2 osoby/



  • 160 g makaronu świderki
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej
  • ¼ czerwonej cebulki
  • ząbek czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól.
  • pieprz świeżo  zmielony
  •  zielona pietruszka
  • kilka listków ruccoli i innej drobnej sałatki

Wykonanie:

Makaron ugotować w/g przepisu .  Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek a następnie  pozostałe warzywa umyte i pokrojone .Wszystko dusić ok.10 min. Pod koniec dodać pokrojone pomidorki ,poddusić chwilę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki należy uzupełnić go wodą z gotującego się makaronu .Do gotowej mieszanki warzywnej dodać zielone liście sałat ,a na koniec ugotowany makaron. Wymieszać i przełożyć  na talerze. Można posypać startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz