w trakcie tworzenia

Menu

8.05.2011

Makaron zapiekany z kalafiorem -Pasta gratinata con cavolfiore



Makaron ma bardzo duże zastosowanie w przygotowaniu różnego rodzaju zapiekanek. 
Świetnie łączy się z warzywami ,mięsem, serami  i sosami ,  a zapieczony w piekarniku stanowi świetne danie obiadowe. Można je przygotować wieczorem, a na drugi dzień tylko zapiec.


W mojej zapiekance rolę główną odgrywa dzisiaj kalafior ,ale  można go zastąpić brokułem lub innym ulubionym warzywem.

Składniki:/4 porcje/

  • 700 g kalafiora
  •  320 g makaronu grube rurki 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • 30 g rodzynek
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 50 g startego parmezanu
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • szczypta  szafranu 
  • masło do formy/ok.2 łyżek/
  • sól, pieprz do smaku
  • zielony koperek





Wykonanie:

Kalafior dokładnie umyć i podzielić na drobne różyczki ,rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.. Nastawić wodę  na makaron .
Na patelni  rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek ,rodzynki, papryczkę   chili/uwaga na pesteczki/i orzeszki .
Wszystko lekko podsmażyć ,wrzucić  kalafior ,podlać odrobiną wody,doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić całość ok.10 min .
Należy odparować całkowicie płyn.
 Ugotować makaron/trochę krócej niż w instrukcji/w wodzie z dodatkiem szafranu lub kurkumy Zetrzeć na grubej tarce  ser żółty .
Ugotowany  makaron połączyć z kalafiorem,dodać sery i dokładnie wymieszać. 
Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i obsypanego częścią bułki tartej.
Na wierzchu rozłożyć wiórki masła i posypać pozostałą bułką tartą. 
Naczynie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać w temperaturze 180 st.ok.20 min..
 Wierzch zapiekanki powinien się ładnie przyrumienić.

Buon appetito



2 komentarze:

  1. taki zapiekany makaron musi być pyszny. tylko kalafiora podmieniłabym na brokuła (mój Połówek z kalafiorem się nie lubi)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis do zapamietania:)

    OdpowiedzUsuń