w trakcie tworzenia

Menu

1.06.2011

Polędwica wołowa z octem balsamicznym- Filetto di manzo all' aceto balsamico





Bardzo lubię szybki i prosty sposób przygotowania mięsa . I takie właśnie jest to danie.  Moje filety  wołowe są gotowe w kilka minut , a jeśli wcześniej przygotujemy dodatki obiad może być rzeczywiście smaczny i ekspresowy.
Medaliony wołowe/ja użyłam cienkie plastry/ w occie balsamicznym poleca się również jako danie na  letnią kolację,  nie tylko dla domowników, ale również dla gości.
 Jest proste, pyszne i oryginalne.




Składniki:
  • 4 plastry polędwicy wołowej/ dowolnej grubości / moje są cienkie
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • ok 1 szklanka octu balsamicznego /użyłam ok.3/4/




Przygotowanie:
Wypłukane i osuszone cienkie plastry  wołowiny obtaczamy lekko w mące i smażymy na maśle z obu stron, solimy, doprawiamy pieprzem. Zwiększamy płomień i dodajemy ocet. Należy lekko odparować  płyn i chwilkę poddusić całość do momentu utworzenia się zawiesistego sosiku. 
Mięso można podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz dowolną  sałatką doprawioną oliwą i oczywiście octem balsamicznym.




Przygotowałam w/g przepisu ze str.GialloZafferano

2 komentarze:

  1. niedawno robiłam schab w occie balsamicznym. jako dodatek był także miód. pięknie prezentuje się mięsko u Ciebie. na pewno było znakomite;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Complimenti per il tuo blog mi è piaciuto tantissimo, i colori...le ricette. Oggi in poi ti seguo.
    Un bacione
    Lu

    OdpowiedzUsuń