w trakcie tworzenia

Menu

2.06.2011

Pieczeń z piersi kurczaka z warzywami




Delikatne mięso kurczaka z dodatkiem warzyw stanowi upieczone w niewielkiej ilości   oliwy z oliwek  stanowi pełnowartościowe danie obiadowe.

Dodatek ricotty sprawia , że pieczeń  jest miękka i delikatna, a kolorowe warzywa nadają jej przyjemnego  wyglądu i podnoszą walory smakowe. 
Pieczeń można również podawać na zimno z pieczywem.


Składniki:/4 osoby/
  • 350-400  g  mielonej piersi z kurczaka
  • 100 g ricotty
  • 50 g bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 200 g warzyw/zielony groszek, marchewka, kilka pieczarek,kilka zielonych oliwek/
  • zielona pietruszka/w/g uznania/
  • szczypiorek/w/g uznania/
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾  szklanki białego-wytrawnego  wina
Wykonanie:
 Pokrojoną w kostkę marchewkę i zielony groszek ugotować w osolonej wodzie/warzywa powinny zachować jędrność/, obrane pieczarki pokroić w plastry . Mięso mielone/schłodzone/ przełożyć do głębokiej miski , dodać ricottę, jajko ,bułkę tartą , starty ser, sól , pieprz i paprykę. Masę dokładnie wymieszać .Pod koniec dodać ugotowane -przestudzone warzywa, plastry pieczarek i oliwek, drobno pokrojoną pietruszkę i szczypiorek, delikatnie  wymieszać. Z utworzonej masy mięsnej uformować wałek. Rozmiar zależy od tego jakie plastry chcemy otrzymać  oraz od wielkości naczynia ,w którym będziemy piec . Jeśli uformujemy wałek cienki należy go piec krócej, jeśli gruby pieczemy ciut dłużej. Naczynie żaroodporne należy dokładnie  posmarować oliwą, a następnie umieścić w nim mięso. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Wstawić pieczeń. Kiedy mięso zarumieni się z wierzchu należy przewrócić je na druga stronę, podlać winem i piec ok.40min.
W ciągu tego czasy pieczeń należy jeszcze jeden raz odwrócić na drugą stronę. Można również co jakiś czas podlewać ją wytworzonym sosem .Po upieczeniu pieczeń powinna chwilę „odpocząć” ,a później można ją pokroić. Najlepiej kroi się na zimno.





2 komentarze: