w trakcie tworzenia

Menu

22.06.2011

Ciasto czekoladowe z truskawkami i galaretką


  

Ciasto mocno czekoladowe, wilgotne w środku, z  dużymi kawałkami orzechów, o konsystencji przypominającej   brownie.
Zamiar był zupełnie inny ,ale jak to często bywa najmniej oczekiwane pomysły przychodzą w ostatniej chwili. Ciasto po upieczeniu wydało mi się zbyt niskie i mało efektowne,ale bez zakalca /coś zawaliłam/. Ale od czego są owoce i galaretki ?W sezonie owocowym w  kuchni zawsze coś się znajdzie. 
Ciasta tego typu, najbardziej smakują  mi mocno schłodzone, a więc uznałam ,że wraz z galaretką mój placek czekoladowo-orzechowy  powędruje do lodówki.
 
Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g orzechów włoskich
  • cukier waniliowy/do smaku/
  • szczypta  proszku do pieczenia
  • ok.300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,pozostawić do lekkiego przestudzenia. Masło zmiksować z cukrem i wanilią, dodawać  stopniowo miękką czekoladę. Miksując masę na delikatnych obrotach dodawać  po jednym jajku ,a na koniec mąkę z proszkiem. Miksować krótko tylko  do chwili  połączenia się składników. Dodać  grubo pokrojone orzechy ,lekko wymieszać .Gotową masę przełożyć do foremki prostokątnej /20/30cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.30 min. w temp.180 st.
Ciasto pozostawić do całkowitego  schłodzenia. Przygotować galaretki rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody /ostudzoną galaretkę  wstawić do lodówki aby masa lekko stężała/. Truskawki umyć ,osuszyć obrać i  poukładać na wierzchu wystudzonego  ciasta. Owoce zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Kiedy galaretka będzie wystarczająco twarda ciasto jest gotowe.Można podać z bitą śmietaną.





















1 komentarz:

  1. Questa non è una ricetta...è un'opera d'arte!!
    Bravissima!!!
    Un bacione
    Lu

    OdpowiedzUsuń