Zielona, aromatyczna, miękka, ale jednocześnie jędrna , a przede wszystkim bogata w swoje wartości odżywcze.Taka właśnie jest fasolka szparagowa.
Możemy ją podawać jako dodatek do dań mięsnych, jako składnik sałatek warzywnych, a z dodatkiem pieczywa i dowolnego sosu może stanowić doskonałe danie samodzielne. W moim domu fasolkę jadało się po polsku czyli z masłem i bułka tartą, ale o wiele bardziej smakuje mi przyrządzona na zimno z dużą ilością oliwy i czosnku. I właśnie oliwa i czosnek dodawana jest do fasolki na sposób włoski.
A poniżej dwie inne wersje przepisu na szparagówkę.
Składniki:
40 dag fasolki szparagowej
sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 duży ząbek czosnku
świeży koperek lub zielona pietruszka
sól,pieprz
sos balsamiczny:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
szczypiorek lub zielona cebulka
Przygotowanie:
Obraną i umytą fasolkę ugotować do miękkości/6-10 min./następnie umieścić w naczyniu z zimną, a nawet lodowatą wodą. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć. Przygotować sosy. Majonez połączyć z jogurtem, a następnie dodać zmiażdżony czosnek , doprawić solą i pieprzem, dodać drobniutko pokrojony koperek. /znakomity sos czosnkowy do fasolki trzymamy łącząc tylko oliwę z czosnkiem/. Osobno połączyć oliwę z octem balsamicznym , doprawić do smaku. Fasolkę przełożyć do miseczek. Jedną porcję polać sosem czosnkowym ,a drugą posypać szczypiorkiem i polać sosem balsamicznym.
U mnie w domu też jadało się fasolkę z masłem i bułką :) Jednak Twoje propozycje są bardzo kuszące, zwłaszcza ta balsamiczna. Jako faka wszelkich octowych smaków (a już zwłaszcza balsamicznego) chyba się nei oprę ;) Pozdrawiam! http://polkazprzyprawami.blox.pl
U mnie w domu też jadało się fasolkę z masłem i bułką :) Jednak Twoje propozycje są bardzo kuszące, zwłaszcza ta balsamiczna. Jako faka wszelkich octowych smaków (a już zwłaszcza balsamicznego) chyba się nei oprę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://polkazprzyprawami.blox.pl
Lubię takie nietypowe propozycje. A że fasolkę uwielbiam, to na pewno wypróbuję;)
OdpowiedzUsuń