w trakcie tworzenia

Menu

29.06.2011

Sałatka owocowa "Macedonia"

Czy  można wyobrazić sobie lepszy deser na upalne dni? Chyba nie.
 Pomijając oczywiście pyszne, zimne, kremowe lub owocowe lody - dla mnie jest  to  dodatkowo doskonała orzeźwiająca  dawka witamin i soli mineralnych.


Macedonia to najbardziej popularna  włoska „sałatka” sporządzana ze świeżych, sezonowych owoców.  Kto lubi może dodatkowo dodać dobrego markowego alkoholu np . Porto czy Malagi, albo po prostu  fajnego likieru owocowego.  Oczywiście owoce należy wzbogacić  dodatkowo sokiem z pomarańczy,  grejpfruta lub  cytryny i delikatnie dosłodzić.




Do mojej Macedonii użyłam:

Składniki:/ilości dowolne/

  • arbuz
  • melon
  • truskawki
  • czereśnie
  • jabłko
  • gruszka
  • kiwi
  • banan
  • brzoskwinie
  • 3 łyżki likieru „Sambuca”
  • cukier puder/do smaku/
  • sok z cytryny
  • liść mięty




























Wykonanie:

Owoce umyć,obrać,wypestkować.
Z melona i arbuza wydrążyć kuleczki, umieścić w misce. podobnie postąpić z pozostałymi owocami lub po prostu pokroić w kostkę . Owoce posypać cukrem pudrem i dodać sok z  cytryny. 
 Można dodatkowo zalać owoce ok. ½ szklanki wody mineralnej /jeśli lubimy kiedy owoce są mocno zanurzone w soku /.Dodać likier, delikatnie wymieszać i wstawić na ok.1/2 godz. do lodówki. Podawać w miseczkach lub wydrążonych łupinach melona.


2 komentarze: